Onderzoekers concludeerden daaruit dat ouderen die fit zijn een lager risico lopen om te sterven, beter herstellen na de operatie en daardoor ook korter in het ziekenhuis liggen na de operatie dan niet fitte jongere mensen. Het onderzoek benadrukt volgens Professor Mike Trenell, onderzoeksleider, het belang van een geode conditie voor een operatie. “Om het best mogelijke resultaat na de operatie te behalen, hebben we ontdekt dat het niet uitmaakt hoe oud je bent. Het is belangrijker hoe fit je bent. Momenteel wordt vooral naar leeftijd gekeken om te bepalen wat de risico’s zijn. Maar het zou goed zijn om dit te heroverwegen.”
Conditie boven leeftijd
Uit het onderzoek kwam naar voren dat bij patiënten die jonger waren dan 75 en fit het sterftecijfer na de operatie minder was dan 1 %, maar voor mensen ouder dan 75 waren en fit was het 4 %. Voor patiënten die jonger waren dan 75 en niet fit was het sterftecijfer met 11% aanzienlijk hoger. Voor ouderen boven de 75 die niet fit waren steeg het zelfs tot 21 %. Hiermee ligt het percentage vijf maal hoger dan die van hun leeftijdsgenoten die fit zijn. Daarnaast duurde het herstel van niet fitte patiënten, ongeacht hun leeftijd, aanzienlijk langer. Gemiddeld bleef men 11 dagen langer in het ziekenhuis.
Inschatten risico’s
Dit betekent dat bij patiënten met een mindere conditie gekeken kan worden hoe zij kunnen worden geholpen om fysiek voldoende fit te zijn voor een operatie. Het testen van fysieke fitheid biedt volgens Trenell de medische zorg de tools die ze nodig hebben om weloverwogen beslissingen te nemen in het belang van de patiënt. Het benadrukt volgens hem tevens de noodzaak van het maken van een objectieve meting van de conditie van een patiënt om zo de risico’s goed te kunnen inschatten.