Toen ik dat zei tegen mijn tandarts, viel zijn mond open van verbazing. Op zijn vraag “Waarom?” antwoordde ik dat ik er geen zin meer in had. "Het is zo’n gedoe. ’s Morgens heb ik vaak haast. De kinderen moeten op tijd op school zijn of ik moet op tijd op mijn werk zijn. Dan scheelt het toch weer een paar minuten. En ’s avonds ben ik te moe, heb ik er geen zin in en wil ik gelijk naar bed."
“Maar je weet toch dat dat slecht is voor je gebit. Vroeg of laat krijg je daar last van. Je kunt gaatjes krijgen, tandsteen, slechte adem en ontstekingen. Allemaal redenen om toch 2x per dag te blijven poetsen”, probeerde hij mij te overtuigen. “Maar u kunt mij toch niet garanderen dat dat niet gebeurt als ik wel blijf poetsen. Ik heb immers al een paar gaatjes”, was mijn antwoord. “Dat klopt, maar het risico dat het gaat gebeuren is kleiner. En wat is nou 2x per dag poetsen. Hoeveel tijd ben je daarmee kwijt?” vervolgde de tandarts. Ik rekende hem voor: “2x per dag poetsen is 2x 2 minuten. Daarbij moet ik ook nog met tandenstokers aan de gang en met mondwater spoelen. Ik denk dat dat toch wel 3 tot 5 minuten per keer is, maal 2 dus gemiddeld zo’n 6-10 minuten per dag. Ga uit van gemiddeld 8 minuten, komt dat per week toch op 56 minuten uit”.
Hij antwoordde: “Dus met nog geen uur per week kun je heel veel doen om het risico op een slecht gebit te verkleinen. Dat is toch geen al te grote investering qua tijd?” En daar moest ik hem wel gelijk in geven.
Waarschijnlijk vind je bovenstaande wat overdreven. Het kost inderdaad niet veel tijd om je gebit in goede conditie te houden, ook al weet je dat het geen garantie geeft dat er niets gebeurt. Zou het niet mooi zijn als dit principe niet alleen zou gelden voor de conditie van je gebit, maar voor de conditie van je hele lichaam, je algehele gezondheid?
Goed nieuws! Dat principe is er: krachttraining, het “tanden poetsen” voor je hele lichaam.
Krachttraining heeft vele gezondheidsvoordelen, nog veel meer dan dat je alleen met het poetsen van je tanden hebt. We zetten ze even op een rijtje:
Krachttraining:
Zorgt voor sterkere spieren, waardoor de belasting op pezen en gewrichten lager is.
Zorgt hierdoor voor minder slijtage aan o.a. rug, knieën en enkels.
Zorgt voor meer spiermassa, waardoor je over de gehele dag meer calorieën verbrandt.
Ondersteunt hierdoor het afslankproces en zorgt dat het gemakkelijker is op gewicht te blijven als je bent afgevallen.
Zorgt voor sterkere botten en gaat botontkalking tegen.
Zorgt voor een sneller herstel na een operatie of blessure.
Verlaagt de glucosetolerantie bij mensen met suikerziekte.
Verlaagt je cholesterol.
Verlaagt de bloeddruk.
Zorgt voor een hogere belastbaarheid waardoor de dagelijkse activiteiten gemakkelijker worden.
Zorgt voor meer zelfvertrouwen en een beter zelfbeeld.
Verjongt je lichaam door de aanmaak van hormonen die helpen bij het onderhoud en herstel van lichaamscellen.
Maakt je slimmer door de aanmaak van hormonen in de hersenen die de hersencellen nieuwe verbindingen laat maken. Hierdoor ben je in staat nieuwe informatie op te nemen.
Vanaf je dertigste jaar neemt je spiermassa af als gevolg van ouderdom. Doe je daar niets aan, dan krijg je vroeg of laat te maken met de gevolgen daarvan. Wil je het risico daarop verkleinen, dan is er één oplossing: krachttraining. En het is nooit te laat om ermee te beginnen! Zelfs als je ouder dan 60 jaar bent, kun je de afname van spierkracht omkeren en daarmee je gezondheid positief beïnvloeden.
En natuurlijk, krachttraining kost tijd. Met een goed trainingsschema, opgesteld door professionals kun je met 2 tot 3 keer een uur per week deze gezondheidsvoordelen al behalen. Met dit schema zul je naast spierkracht ook je uithoudingsvermogen verbeteren. Op de Milon Cirkel kan het nog iets sneller, met 2 keer per week 35 minuten.
Stoppen met tanden poetsen en sporten is misschien niet helemaal met elkaar te vergelijken. Toch zijn er veel overeenkomsten:
Het is beide een middel om je gezondheid te verbeteren
Het is beide een middel om er beter uit te zien
Als je het netjes doet, geeft het geen garantie dat er niets “fout” gaat
Je ondervindt niet gelijk de nadelige effecten als je ermee stopt. Zo heb je niet gelijk gaatjes als je stopt met poetsen en word je ook niet gelijk ziek of krijg je fysieke klachten als je stopt met sporten
Het is beide onmisbaar geworden in de moderne maatschappij met een overvloed aan suiker (slecht voor je gebit) en steeds minder beweging (computers, TV, liften, roltrappen etc.)
Van beiden is wetenschappelijk bewezen dat het de kans op problemen vermindert
Je zult niet zo snel stoppen met tanden poetsen omdat je het niet leuk vindt of omdat je er geen tijd voor hebt. Met 56 minuten per week investeer je in de gezondheid van je gebit. Met 70 minuten per week (nog geen kwartier langer) kun je je algehele gezondheid onderhouden en zelfs verbeteren. Waarom is “geen tijd” of “ het niet leuk vinden” dan ineens wel een goede reden om het niet te doen of ermee te stoppen?
Misschien helpt het om niet van jezelf te verwachten dat het sporten leuk moet zijn. Je kunt het ook, net als tanden poetsen, zien als een middel om je algehele gezondheid te verbeteren en daarmee de rest van de tijd (dat zijn 10.010 minuten per week) leuker te maken voor je.
Krachttraining is investeren in je gezondheid. Vind jij jezelf belangrijk genoeg om daar tijd voor te maken?